Balancing motherhood and fitness

It’s not always easy to maintain a healthy exercise routine as a mother. I have to admit, it wasn’t easy for me at first, after my son was born. I was so used to being able to plan everything and work out whenever I wanted without having to secure childcare. So I really had to learn to tame my inner control freak after becoming a mom. Over time, I learned to simply do what I could with what I had, and to be proud and content with that.

After a lot of trial and error over the last 4 years, I’d say I have a pretty good balaned system going, so I thought I would share!

I set flexible goals at the beginning of each week.

Okay, I know, goals are supposed to be specific and measureable, but they also need to be realistic. And as a mother, my goals are constantly changing. So I will write down how many times I would like to work out that week, what kinds of foods I want to focus on eating, and then I always have a backup plan which is usually an at-home workout or a long walk, or yoga with my son who now likes to play the instructor. I then try to make my workouts a priority. It helps to think of them as a part of our weekly schedule as a family. There is nothing wrong with putting mom first for an hour a day.

I bring my son to the gym with me regularly.

I used to do this more before he started preschool, and it was a lifesaver. Now, on the weekends, we usually always go to the gym as a family. Kristjan gets to play in the childcare while mom and dad get a workout in. Then afterwards, we like to go grab lunch or head to the beach or something, so it makes for a fun family day!

I work out from home.

A lot of moms find that this is almost impossible, and I totally get it. Your kid might bug you the whole time, cry, wake up, or climb on you. It’s frustrating to have your workout interrupted constantly. I have, however, been doing this regularly since my son was born, and both of us have gotten used to it. He has gotten used to mom being busy with her workout, and I’ve gotten used to stopping quite frequently, sometimes for long periods of time. My at-home workouts are absolutely not perfect, but they always wake me up and cheer me up. And, my son is watching and learning this healthy habit from me, which is great!

I focus on the mental benefits of exercise and good nutrition.

I don’t weigh myself, I don’t count calories, macros, or anything else. Instead, I work out to feel happy and strong, and to push myself to see what I’m capable of. As for nutrition, instead of focusing on everyting I “shouldn’t” eat, I try to focus on eating plenty of nutritious foods for both me and my family.

I don’t always shower…

Yeah…I’ve gotten pretty good at taking a “towel shower” and dry shampoo has become my best friend. I keep my gym bag stocked (most of the time) with all the necessities and my most essential beauty products. After the gym, I will just freshen up with what I can, and then take a full shower in the evening. Cheating like this has saved me a lot of time when I’m not going anywhere important after the gym.

I’m a better mom when I exercise regularly. I try not to take this too seriously. I just focus on having fun with it and doing my best. The results will follow!

IMG_5466

IMG_5465


Það getur stundum verið vandasamt að halda góðri heilsurútínu þegar maður er með lítil kríli í eftirdragi. Ég verð nú að viðurkenna að mér fannst það ekki auðvelt til þess að byrja með eftir að Kristján Tony fæddist. Ég var svo vön því að geta skipulagt allt og að geta hreyft mig þegar að ég vildi án þess að þurfa að hafa áhyggjur af pössun. En, þessi yndislegu börn eru krefjandi og ég þurfti virkilega að temja hjá mér þörfina til þess að geta stjórnað öllu. Ég lærði smám saman að gera bara það sem ég gat að hverju sinni, og að vera stolt og sátt með það.

Eftir að hafa prufað mig áfram með þetta síðustu 4 árin myndi ég segja að ég sé komin með nokkuð gott system á þessu hjá mér þannig að ég ákvað að henda bara í færslu.

Ég set mér sveigjanleg markmið í byrjun vikunnar.

Okei, ég veit, markmið eiga að vera mælanleg og nákvæm, en þau verða líka að vera raunhæf ,og sem mamma þá breytast markmiðin mín stanslaust.  Ég skrifa niður hversu oft mig langar til þess að æfa þá vikuna, hvernig matarræði ég ætla að einbeita mér að, og svo er ég alltaf með backup plan, sem er oftast heimaæfing eða langur göngutúr eða jóga með syni mínum sem vill helst stjórna æfingunni. Ég reyni svo að veita æfingunum forgang. Það hjálpar að hugsa um þetta sem partur af vikunni okkar sem fjölskylda. Það er ekkert að því að setja mömmu númer eitt í klst á dag.

Ég tek son minn með mér í ræktina reglulega.

Þetta gerði ég meira áður en hann byrjaði í leikskólanum og það var algjör lifesaver að geta gert það. Núna um helgar förum við yfirleitt alltaf í ræktina saman sem fjölskylda, Kristján fær að fara í barnagæsluna og við pabbi hans hendum í æfingu saman eða í sundur. Svo skellum við okkur oft í hádegismat eða niður á strönd eftir ræktina þannig að þetta verður skemmtilegur fjölskyldudagur í heildina.

Ég tek heimaæfingar.

Mörgum mömmum finnst þetta ómögulegt, og ég skil alveg hvers vegna. Börnin eru að trufla eða gráta eða vakna og það getur verið pirrandi að geta ekki einbeitt sér að æfingunni. En ég er búin að vera að taka heima æfingar síðan að hann fæddist hann sonur minn, og þó svo að þetta gangi misvel hjá okkur þá er hann orðinn nokkuð vanur þessu. Ég er líka búin að læra að sætta mig við það að þurfa að stoppa oft eða breyta æfingunni til þess að sinna honum. Heimaæfingar eru engan veginn fullkomnar en þær hressa mig alltaf við. Svo er frábært fyrir börnin að sjá mömmu æfa.

Ég einbeiti mér að andlegu kostunum við hreyfingu og hollu matarræði.

Ég vigta mig ekki, mæli mig ekki, tel ekki kaloríur eða macros eða neitt. Ég skelli mér frekar í rætkina til þess að hressa mig við og fá orku, og til þess að prufa mig áfram með styrk og getu í æfingunum. Þegar kemur að matarræði þá einbeiti ég mér að því að borða mikið af hollri fæðu fyrir mig og fjölskylduna, en ég hugsa lítið um matinn sem ég ,,má” ekki borða.

Ég fer ekki alltaf í sturtu….

Já…ég er orðin nokkuð góð í því að taka það sem ég kalla ,,towel shower” og dry shampoo er orðið partur af rútínunni. Ég hef ræktartöskuna alltaf tilbúna með helstu nauðsynjum og mínum helstu snyrtivörum og ég hressa mig oft bara aðeins við eftir æfingu og fer svo í sturtu seinna um kvöldið. Það sparar oft mikinn tíma að svindla svona aðeins ef maður er ekki að fara neitt mikilvægt eftir æfingu.

Ég er betri mamma þegar að ég fæ að hreyfa mig. Ég legg áherslu á að taka þessu ekki of alvarlega og reyni bara að hafa gaman af æfingunum og geri mitt besta. Árangurinn kemur svo með tímanum!

IMG_5466

IMG_5465

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s